Bestsellerowa powieść „Sprawa Hoffmanowej” doczeka się filmowej adaptacji!

To już kolejna w tym roku książka, do adaptacji której ATM Grupa nabyła prawa od wydawnictwa ZNAK! Tym razem jest to bestsellerowa powieść Katarzyny Zyskowskiej Sprawa Hoffmanowej.

O książce

Sprawa Hoffmanowej to opowieść o zagadkowej śmierci, niszczącej namiętności oraz o miłości do gór z wielką tajemnicą w tle. To wartka i wciągająca historia opowiedziana z punktu widzenia femme fatale, uznanej za winną śmierci trojga osób na Lodowej Przełęczy, zainspirowana jednym z najbardziej zagadkowych wydarzeń do jakich doszło w polskich Tatrach na początku XX wieku.

Katarzyna Zyskowska, autorka: – Ze wszystkich książek, które napisałam, ta zawsze wydawała mi się jedną z najtrudniejszych do przełożenia na język filmowy. Sprawę Hoffmanowej, chociaż paradoksalnie to bardzo współczesna opowieść, osadziłam w latach trzydziestych ubiegłego wieku, a zatem mamy przeskoki czasowe, kostiumy z epoki, kosztowne w odtworzeniu scenografie przedwojennej Warszawy i Zakopanego, i wreszcie: sceny wysokogórskie! Tych absolutnie nie mogłoby zabraknąć w ekranizacji Sprawy Hoffmanowej, ponieważ właśnie Tatry, z ich surowym i tajemniczym klimatem, stanowią clou historii.

Proszę sobie wyobrazić moje zaskoczenie, gdy okazało się, że jednak znalazł się producent na tyle odważny i z wizją, by zmierzyć się z tą opowieścią. Nie znam pisarki czy pisarza, którzy nie pragnęliby ujrzeć swojego dzieła na ekranie. To także moje marzenie. Marzenie, które właśnie zaczyna się spełniać. Czuję ogromną radość i ekscytację!

Dariusz Gąsiorowski, producent ATM Grupa: – Kasia w swoich powieściach rozgrywa akcję w kilku planach czasowych. Poznajemy różne twarze tego samego bohatera. Żonglowanie porządkami czasowymi rozpala ciekawość. Kim naprawdę jest bohater, jaki jest? Czy da się to kiedykolwiek zdefiniować? Kiedy już wydaje się nam, że odgadliśmy tajemnicę, Kasia wyprowadza kontrę. Tworzy scenę, która zwala z nóg, daje po oczach, miesza w głowie. Wciąga nas jeszcze głębiej. Wszystkie te elementy są obecne w Sprawie Hoffmanowej. I o wiele więcej.

Główna bohaterka mogłaby żyć współcześnie (jak wielu marzy o karierze w showbiznesie?), a jednocześnie opowieść inspirowana jest prawdziwymi wydarzeniami z przeszłości. Do dziś znawcy Tatr spierają się, co wydarzyło się na Przełęczy Lodowej. Do dziś kryminalna zagadka nie została rozwiązana.

Tajemnica, miłość, tabu, psychoanaliza i dramat sądowy. Zapraszamy!

Bogna Rosińska, dyrektor wydawnicza ZNAKU Literanova: – Jestem ogromnie szczęśliwa, że ta wspaniała książka dostanie drugie, filmowe życie. To wielka radość oglądać na ekranie postaci i sceny, które do tej pory tylko sobie wyobrażaliśmy, dlatego każdą adaptację witam z dużym zainteresowaniem. Katarzyna Zyskowska to dla nas bardzo ważna autorka, w której talent mocno wierzymy i której nieustanie kibicujemy. Wydaliśmy w Znaku Literanova już cztery jej powieści, a w przyszłym roku wydamy kolejną. Jestem przekonana, że Sprawa Hoffmanowej to nie będzie ostatnia zekranizowana książka tej autorki, bo jej wyobraźnia i plastyczność opisów aż proszą się o film. Mocno trzymam kciuki za filmową realizację Sprawy Hoffmanowej i z niecierpliwością czekam na seans.

O autorce

Katarzyna Zyskowska to pisarka i pasjonatka gór. Autorka bestsellerów: Szklane ptaki, Historia złych uczynków, Nocami krzyczą sarny. Przygotowując się do napisania Sprawy Hoffmanowej, studiowała przedwojenne gazety i przeprowadziła prywatne śledztwo. W swoich powieściach stopniowo odkrywa kolejne tajemnice, wciągając czytelnika w zaskakującą grę. Uważa, że wszystkie historie są o miłości i śmierci.

fot. Weronika Kuźma

ATM GRUPA S.A. nie pobiera od uczestników opłat za udział w programach ani castingach.

W związku z docierającymi do nas wiadomościami o próbach podszywania się pod ATM Grupa S.A. informujemy, że ATM GRUPA S.A. nie pobiera od uczestników i potencjalnych uczestników ŻADNYCH opłat za udział w programach czy castingach do tych programów.

Apelujemy o ostrożność.