Nie żyje Paweł Królikowski. Aktor miał 58 lat

Paweł Królikowski zmarł w czwartek, 27 lutego 2020 roku, po długiej walce z chorobą. Był znanym i lubianym aktorem, a także prezesem Związku Artystów Scen Polskich.

O aktorze

Paweł Królikowski urodził się 1 kwietnia 1961 roku w Zduńskiej Woli. Skończył studia na Wydziale Aktorskim we Wrocławiu. Był aktorem filmowym, telewizyjnym, teatralnym i dubbingowym, a także prezenterem i realizatorem telewizyjnym.

Grał w wielu serialach, ale widzowie pokochali go przede wszystkim za rolę Jakuba „Kusego” Sokołowskiego w „Ranczu”. W 2007 roku otrzymał za tę rolę statuetkę „Melonika” dla najlepszego aktora komediowego na Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku. W 2018 roku Królikowski został uhonorowany Brązowym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Paweł Królikowski grał także m.in. w „Na dobre i na złe”, „Przyjaciółkach”, „Pitbullu”, „Belfrze”, a ostatnio był jurorem w programie „Twoja Twarz brzmi znajomo”. Za jego najważniejszą i najbardziej dojrzałą rolę uważa się kreację w „Helu” Kingi Dębskiej (2009). Od kwietnia 2018 roku Królikowski pełnił funkcję prezesa Związku Artystów Scen Polskich.

W 2015 roku Paweł Królikowski przeszedł operację usunięcia tętniaka mózgu. Po rekonwalescencji wrócił do roli jurora w „Twoja twarz brzmi znajomo”. Ale ostatnio jego stan zdrowia znów się pogorszył. Od grudnia 2019 roku aktor przebywał w szpitalu.

fot. K. Wellman